Przepisy #1
Łosoś/Sola en croute z tymiankiem
- 4 filety z soli / łososia
- 3 dag masła
- 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 20-25 dag ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko
Nadzienie
- 3 dag masła
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 2/3 szklanki pieczarek posiekanych drobno
- 2 szklanki świeżego, pokruszonego pieczywa
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku
- 1 roztrzepane jajko
- sól i pieprz
-
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni
- Ułożyć filety w naczyniu do zapiekania. Przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć masłem i polać winem. Piec przez 15 minut (w przypadku łososia - 25 minut, lub do momentu gdzy wino z masłem zacznie bulgotać) , odsączyć zachowując sos
- Stopić masło i podsmazyć na nim cebulę. Dodac pieczarki i smażyć kilka minut do ich zmięknięcia.
- Wymieszać cebulę i pieczarki z resztą składników z nadzienia : chlebem, rodzynkami, tymiankiemi jajkiem i odstawić.
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
- Podzielić ciasto francuskie na z części. Układać na każdej z nich po 1 filecie i do każdego z nich dodać tyle nadzienia, by dało się uformować kształt pasztecika, lub dużego pieroga . Ciasto zwinąć, zwilżyć brzegi roztrzepanym jajkiem i skleić.
- Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i piec ok. 40 minut, lub krócej , aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Podawać z sosem jogurtowo - tymiankowym .
Przyrządzanie sosu
- Wywar pozostały z pierwszego pieczenia ryb przelać do rondelka i zagotować.
- Dodać niepełny kubek jogurtu i tymianek .
- przyrządzić tzw 'zaklepkę' , odlać odrobinkę gotującego się sosu do osobnego naczynia, wlać do niego pozostały, zimny jogurt, dodać 2 łyżki mąki i rozmieszać energicznie trzepaczką, by nie powstały grudki .
- gdy rozmieszamy zaklepkę w osobnym naczyniu , wlewamy ją do gotującego sosu ciągle mieszając. Gdy sos z zaklepką zgęstnieje i zabulgocze - zdejmujemy z ognia
Galarteka z truskawkami i kremem na biszkoptach
- Paczka okrągłych biszkoptów
- Pół kilo truskawek
- Dwa opakowania galaretki truskawkowej
- Pół litra wody o temp 90 stopni
- mała garść posiekanych listków melisy
- łyżka miodu
- odrobina soku z cytryny
- śmietana kremówka 30 %
- Cuker Puder
- opakowanie kremu do tortów w proszku (opcjonalnie, jeśli kremówka będzie się rozjeżdżać po ubiciu , może być śmietan-fix )
- Strata gorzka czekolada
- Ułożyć biszkopty w tortownicy, tak aby pokryły dno.
- Pokroić truskawki w plasterki, połowę z nich ułożyć na biszkoptach
- Listki melisy wymieszać z miodem i sokiem z cytryny i tą miksturą polać truskawki
- Ułożyć drugą połowę posiekanych truskawek
- Rozpuścić galaretki w pół litra wody o temp. 90 stopni. Galaretkę wstawić w zimne miejsce,zaczekać aż będzie całkowicie chłodna i zacznie tężeć, będzie półpłynna
- Zalać truskawki na biszkoptach galaretką i wstawić do lodówki by stężała do końca
- Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Gdy nie będzie wystarczająco tęga, wsypać śmietan fix, lub krem do tortów. Może być do dowolny smak. Ja użyłam ajerkoniak - Bardzo ciekawie połączył się ze smakiem truskawek .
- Śmietankę / krem wyłożyć na samą górę deseru. Wysmarować nią brzegi, lub wycisnąć szprycą, bądź rękawem cukierniczym fantazyjne wzory.
- Posypać startą gorzką czekoladą
Bon Appetit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz