Surówka z marchewki i ananasa z imbirem
- 5 młodych marchewek
- 3/4 świeżego ananasa
- pół paczki pestek dyni
- pół słoiczka marynowanego imbiru do sushi
- miód
- sól
- opcjonalnie - kilka kropel soku z cytryny
Marchewki obieramy ze skórki, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Ananasa obieramy, usuwamy skórę i rdzeń, miąższ kroimy w kostkę. Imbir, który jest w słoiczkach w dośc dużych plasterkach kroimy w mniejsze cząstki . Wsypujemy pestki dyni. Można je również przed wsypaniem uprażyć na suchej patelni . Doprawić do smaku solą, dodać miód i sok z cytryny, jednak nie zbyt dużo, by surówka nie była za kwaśna. Powinna mieć wyczuwalny słodki posmak miodu.
A oto surówka podana z ugotowanymi młodymi ziemniakami z cebulką i "zielonym jogurtem", czyli jogurtem greckim zmiksowanym z dużą ilością mieszanki dowolnie wybranych świeżych i suszonych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz