środa, 5 czerwca 2013

Przepisy #1

Łosoś/Sola en croute z tymiankiem 

  • 4 filety z soli / łososia 
  • 3 dag masła 
  • 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina 
  • 20-25 dag ciasta francuskiego 
  • 1 roztrzepane jajko 

Nadzienie 

  • 3 dag masła 
  • 1 średnia cebula drobno posiekana 
  • 2/3 szklanki pieczarek posiekanych drobno
  • 2 szklanki świeżego, pokruszonego pieczywa 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku 
  • 1 roztrzepane jajko 
  • sól i pieprz 
  •  
  1. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni
  2. Ułożyć filety w naczyniu do zapiekania. Przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć masłem i polać winem. Piec przez 15 minut (w przypadku łososia - 25 minut, lub do momentu gdzy wino z masłem zacznie bulgotać) , odsączyć zachowując sos 
  3. Stopić masło i podsmazyć na nim cebulę. Dodac pieczarki i smażyć kilka minut do ich zmięknięcia. 
  4. Wymieszać cebulę i pieczarki z resztą składników z nadzienia : chlebem, rodzynkami, tymiankiemi jajkiem i odstawić. 
  5. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. 
  6. Podzielić ciasto francuskie na z części.  Układać na każdej z nich po 1 filecie i do każdego z nich dodać tyle nadzienia, by dało się uformować kształt pasztecika, lub dużego pieroga . Ciasto zwinąć, zwilżyć brzegi roztrzepanym jajkiem i skleić. 
  7. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i piec ok. 40 minut, lub krócej , aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Podawać z sosem jogurtowo - tymiankowym .

Przyrządzanie sosu  

  1. Wywar pozostały z pierwszego pieczenia ryb przelać do rondelka i zagotować. 
  2. Dodać niepełny kubek jogurtu i tymianek . 
  3. przyrządzić tzw 'zaklepkę' , odlać odrobinkę gotującego się sosu do osobnego naczynia, wlać do niego pozostały, zimny jogurt, dodać 2 łyżki mąki i rozmieszać energicznie trzepaczką, by nie powstały grudki . 
  4. gdy rozmieszamy zaklepkę w osobnym naczyniu , wlewamy ją do gotującego sosu ciągle mieszając. Gdy sos z zaklepką zgęstnieje i zabulgocze - zdejmujemy z ognia 



Galarteka z truskawkami i kremem na biszkoptach 

  • Paczka okrągłych biszkoptów
  • Pół kilo truskawek 
  • Dwa opakowania galaretki truskawkowej 
  • Pół litra wody o temp 90 stopni 
  • mała garść posiekanych listków melisy 
  • łyżka miodu 
  • odrobina soku z cytryny 
  • śmietana kremówka 30 % 
  • Cuker Puder
  • opakowanie kremu do tortów w proszku (opcjonalnie, jeśli kremówka będzie się rozjeżdżać po ubiciu , może być śmietan-fix ) 
  • Strata gorzka czekolada 
  1. Ułożyć biszkopty w tortownicy, tak aby pokryły dno. 
  2. Pokroić truskawki w plasterki, połowę z nich ułożyć na biszkoptach 
  3. Listki melisy wymieszać z miodem i sokiem z cytryny i tą miksturą polać truskawki 
  4. Ułożyć drugą połowę posiekanych truskawek
  5. Rozpuścić galaretki w pół litra wody o temp. 90 stopni. Galaretkę wstawić w zimne miejsce,zaczekać aż będzie całkowicie chłodna i zacznie tężeć, będzie półpłynna
  6. Zalać truskawki na biszkoptach galaretką i wstawić do lodówki by stężała do końca 
  7. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Gdy nie będzie wystarczająco tęga, wsypać śmietan fix, lub krem do tortów. Może być do dowolny smak. Ja użyłam ajerkoniak - Bardzo ciekawie połączył się ze smakiem truskawek .
  8. Śmietankę / krem wyłożyć na samą górę deseru. Wysmarować nią brzegi, lub wycisnąć szprycą, bądź rękawem cukierniczym fantazyjne wzory.
  9. Posypać startą gorzką czekoladą 

Bon Appetit ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz